Sunday, April 5, 2009 | By: Theye

Farzana's Fried Chicken (FFC)


Huh setelah berusaha mencari masa n mengarang ayat dlm kepala
akhirnyer tercoret juga segala cerita yang ingin ditaip ni


FFC yang ditulis tu bukanlah maknenyer aq nak bukak francais or restoren utk mengalahkan KFC tuh (belum terpikit lagi)..tp nak citerkan mcm mn pengalaman satu hari menyibukkan diri kat dapur semata-mata nak menyipkan hidangan berupa KFC tuh.. Kisahnyer bermula biler my mama yang meneruskan pelajarannya(xyah soal arr prgkt aper) teringin ank mkn KFC. tp besa ar rktorg skrg mmg dah xmkn KFC (tp aq xder perasaan) besa ar org belajar lagi2 arr dah ank exam ni mcm2 yang dikempunannyer so aq yg begitu BAIK ni berusaha arr menyipkan hidangan utama seperti ayam goreng, kentang lenyek n coleslaw ha kat sini aq terasa mcm nak berkongsi resepi lak! sebelum tu bak kater pepatah xkenal maka xcinta Jesteru terasa moleklah jika menceritakan serba sedikit mengenai sumber resepi diperolehi agar lebih terjamin kesahihanya (huh perosak sastera betul!) Coleslaw resepi ini dibuat oleh seorg suami yang yang xsanggup nak belanja si isteri yang minat giler kat coleslaw ni hari-hari. Jesteru dia pon mencuba pelbagai resepi utk menghasilakan coleslaw yang begitu sedap nih. Finally, dikatakan inilah resepi yang terbaik dan tersedap dan ter(pikirlah sniri ek) bg isterinyer. Pada tengah hari ahad yang hening, bersilatlah sy kat dpr dgn berpandukan resepi ni..

  • kobis putih
  • lobak merah
  • mayonis 200 gram
  • susu tepung [enuh krim 4 s/b
  • gula pasir 5 s/b (dinasihatkan letak 1/2 sudu jer..manis sggt nih)
  • garam 1 s/t
  • cuka 1 s/b (letak limau nipis lagi sedap)
cara membuat

  1. kobis dan lobak dibasuh sebersih-bersihnyer dan dicincang halus. Then masukkan ke dlm bekas yang berpenutup dan dibiarkan sebentar!
  2. masukkan kesemua bahan selebihnyer dan kacau smpai betul2 sebati dan tuangkan ke dlm kobis dan lobak td.
  3. setelah itu sejukkan dlm peti sejuk selama 12 jam. coleslow anda dikira matang stlh ia berair dan rasanyer smooth! (tp klu nak mkn time tu gak xder sp nak larang)
setelah coleslaw berjaya disiapkan dgn mengambil kira segala komen dan cadangan dr perasa yang tidak bertauliah(my parent) beralih pula pd smashed potato resepi ni amik dr internet jer.. mmg arr bnyk tp agak2 je ryg mana yg sedap! Jesteru resepi yg bertuah yg menjadi pilihan pd hari itu ialah


kentang putar
Bahannya:
3 biji kentang
3 cawan fresh milk
sedikit garam

cara-cara membuat
1. Kentang dibasuh bersih jangan dibuang kulit.
2. Kemudian direbus kentang sehingga empok.
3. Setelah empok kupaskan kulit dan lenyekkan semasa melenyek tu bubuh
garam dan susu(sedikit-sedikit).

sos
200 gm tulang lembu
250 ml air
sebiji bawang besar
1 batang carrot dan 1 batang celery
2 sudu makan tpg. jagung
sedikit lada hitam

1. Tulang lembu dipanggang dalam oven.
2. Setelah perang diangkat dan direbus, masukkan carrot, bawang besar
dan celery.
3. Bancuh tpg. jagung dengan sedikit air kemudian masukkan bancuhan tpg.
Jagung dan lada hitam kedalam stok, sentiasa kacau. Rendidihkan selama
10-15 minit.
4. Setelah agak pekat angkat dan tapiskan.


**Nota kaki**

  1. penggunaan tepung jagung tu nak pekatkan jer..nasihat jgnlah letak smpi 2 sudu tuh...agak2 dah pekat cukup!
  2. akibat drpd xsempat mencari tulang lembu..sy jdkan ayam sebagai stok! klu x jadilah pekat seperti agar! dan perlulah ditambah air stok

.actually tang ayam my mama ader beli tepung RFC(radix fried chicken) yang mengikut kotaknyer, ramuan yang tertulis tepung gandum,garam n 8 herba. Yang pasti mengikut hidung tukang masak yang x diktiraf ni ader diletakkan bunga cengkih, lada sulah..ha yang lain xdpt dikesan! tp bgs gak nanti klu semua ramuan rahsia didedahkan kesian lak semua org buat sniri nanti xder yang nak beli. dah xpasal gulung tikar! xbaik sungguh!


proses coleslaw adalah diantara yang giat kena komen ngan ayah! manislah, xpasal2 tambah arr apa2 yang patut utk menyelamatkan keadaan! ha nak pesan pada kawan2 yang rajin mencuba tu agar kurangkan penggunaan gula coz mengikut lidah perasa mmg manis giler even letak 3 sudu je pon! yang jadi tukang rasa of coarse arr fmly! tukang buat ni mmg xmakan coleslaw lagi2 arr buatan sniri. coz bl dah penat buat terasa kenyang n hilang selera! Tp alhamdulillah buat 1 mangkuk aiskrim (1,5 liter) habis jugak!


mashed potato tu xsempat lak nak cr tulang lembu, so ambik jelah tulang ayam utk dijadikan stok! yang lebih tp ader gak rasa utk dijadikan kuah! sayangnyer terlebih susu tp masih lagi boleh dimakan


ha biler pasal komen mengomen nih teringat lak kat athifah(one of my best friend) yang mmg cukup teliti dlm segala segi!

agaknyer aper lah komennyer klu rasa masakan yg ala2 KFC ni????


finally lunch pd hari itu terlalu lewat kire2 pukul 4 br siap! maklumlah buat kerja sorg2, i2pon alhamdulillah mood ayah rajin hari tu, jd dialah yg tolong gorengkan ayam! klu x, mau malam br mkn!


moral of the story nak jd tukang masak ni kena flexsible! kt yang memasaknyer so kt jugaklah yang boleh mengubahnyer!


walau sepenat mana buat sesuatu pekerjaan, masih boleh bertahan hinga pukul 2 pg, tp klu penat belajar confirm mesti tido awl! benarlah belajar itu 1 jihad! bnyk pengorbanan yang perlu dikorbankan!


~End Of The Story~







0 orang yang turut berfikir: