Sunday, August 1, 2010 | By: Theye

~DADIH~


11;46
2 ogos 2010
bilik shanur

beberapa hari yang lalu, pelajar food technology sem 1 dengan guide dr abg2 n kakak senior sem 7 telah berjaya menyiapkan dadih untuk dijual di hari convo nnti
alhamdulillah, dr maklumat yg diketahui..dadih2 telah berjaya dijual..
berikut merupakan resepi sepanjnag pembuatan dadih...




DADIH

gula 520g
susu tepung 240g
caragenan 14 g
garam 2g
air 4L

perisa jagung 62g
coklat emelco 5g
keladi 51g + pewarna
strabery 25g

cara2...

1. sukat semua bahan2 kering
2. air dipanaskan sehingga suhu 60 c
3. tuang adunan kedalam kuali dan kacau sehingga sebati
4. masukkan perasa
5. bila suhu sudah mencecah 90, tuang kedalam bekas..
6. sejukkan
7. ucapkan basmalah
dan....
(MAKAN!!!!!)
8. ucaplah alhamdulillah, dadih anda menjadi!!!!

*klu diisi dlm bekas dadih yang biasa tuh, dptlah dlm 30 bekas 1 adunan


komen dari tukang buat dan tukang rasa

shanur : i xpernah mkn dadih sesedap ini, mmg biler masuk akt tekak nih..hhmm superb arr
awin : wah nilah dadih the best lah!
tukang tulis : biler masuk dlm beg pon,goncang2, xhancur pon, xmacam biasa!

* piraaahh!!! dah korang yang wat pujialah tinggi melangit! yang lain klu nak tau, cuberlah yer..
wah tension!!! dah elok2 taip jd macam nio lak.. so dah malas nak taip lagi..hhmmm yang penting resepi! huh!