Wednesday, February 8, 2012 | By: Theye

~Huh!Masinnyeeerrr!!!~

09 Februari 2012
12:22
Ruang Tamu Rumah

pernah x, dengar dialog manusia manusia seperti ini

"pergh..masing giler, giler pon xmasin macam ni"
"Terlebih garam"
dan macam-macam lagi..

dulu, waktu zaman sekolah, adalah sorang sahabat nih, Athifah namanya, dia..pernah lah komen begini

"Kuah dia masin..nak kawen ker apa?"

first time dengar..memanglah rasa pelik..apa kaitanya nak kawen..dengan masin (baca:garam)
pelik dan sangat pelik..penjelasannya yang lebih panjang lebar tuh..lagilah menambahkan kekeliruan..

"orang tua-tua cakap..kalau anak dara masak masin nih..tandanya dia nak kawen"

owh..waktu kekurangan ilmu tuh..memanglah sangat2 xboleh nak terima pendapat tuh..plus..xpernah dengar pon kata-kata macam nih..

tapi..disebabkan tak puas hati..puas jugaklah mencari jawapan..akhirnyer..

disebalik kata orang tua-tua tu ialah..

anak-anak gadis zaman dulu..sangat2lah pemalu..
lagilah kalau bicara bab kawen nih..
so..salah satu cara mereka hendak memberi hint pada
ibu bapa mereka..
dengan melebihkan garam dalam masakan..

biler tau jer pasal nih..sangatlah takjub dan kagum mungkin..
sangatah pemalu yer mereka...dan sangat halus perbuatan gadis melayu..
agaknya..zaman kita..bagaimana yer?/wujud lagi x perkara sebegini
atau..relevan lagi ker cara begini yer??

hhmm..tapi..klu dari kecik belajar masak..memang suker letak garam banyak2..mcm man plak yer??

psst: saya berbicara mengenai wanita melayu...buakn niat diskriminasi okay..
ni kes..xtaulah adat bangsa lain mcm mn kan..kalau tau..dah tulis dh

Friday, February 3, 2012 | By: Theye

Tom Yam + Tamagoyaki

Jumaat
03 februari 2012
16:03
hari nih..agak terajin ank buat tomyam tanpa guna pes..so..mencari punyalah mencari..akhirnyer jumpa..
tp..mcm besalah.rg yg xpandai masak ni..haruslah mengubah2 resepi kan2..ditambah plak dengan bahan2 yang limited nih
TOM YAM

bhn tumis
- 3ulas bwg putih (diketuk)
*klu ikut resepi..lagi power klu xbuang kulit yg coklat tuh*

bhn kisar
-2 sudu cili kering
-2biji tomato masak
- 3 biji bwg merah dikisar halus
bhn2 lain
- serai
-bawang besar (hiris kasar)
-sayur2 (lobak, kobis bunga, daun celery)

bhn rencah
-ayam (rebus dengan garam+halia)
-udang

cara-cara
- tumis bawang putih sampai naik bau
- tumis bawang merah
-tumis cili kering smpi garing or pecah minyak
(tp..jgn smpi hangit)
-masukkan tomato kisar
-tumis 
-masukkan air rebusan ayam
(tmbh lagi dengan air biasa klu xcukup)
-masukkan serai+sayur2, bawang besar, ayam,udang
-modified lah apa yg patut
-perah lemon atau limau nipis

hidang lah..
*bahan2 yang penting lagi,..lengkuas, daun limau..tp disebabkan kekurangan bahan2..so..taram jelah..

next...Tamagoyaki, semalam..ntah angin mana yg serang2, tiba2 teringn plak nak mkn benda2 macam nih.search kat tenet, padahal telus dadar yg digulung jer..taper2..layan kan aja, plus..sgt2lah comel n semangat nak mkn lgi

Tamagoyaki

selamat mencuba..