BAKED POTATO
Potato
(saya xbuang kulit)
(saya guna potato US)
Black Pepper (Tumbuk)
Garam
Olive Oil
-Cucuk-cucuk sekeliling potato dengan garfu
- Gaul Potato dengan minyak
- Cmpur dengan bahan2 lain
- Panggang dalam oven, dengan suhu 160C, selama 1 jam, atau sehingga lembut
- Nak tau lembut, cucuk sikit dengan garfu, and kulit potato jadi mcm garing
Black Pepper Sauce
Butter @ Minyak
Bawang Holland (sebiji)
(Dipotong kecik2)
Tepung gandum (2 sudu)
Stok daging (1 kiub)
(larutkan dalam semangkuk air)
Black Pepper (tumbuk)
Tomato (1 biji)
(Dipotong kecik2)
Sos tiram
Kicap
- Panaskan minyak
-tumis bawang sampai layu
-masukkan tepung, goreng sampai bertukar warna oren-coklat. Kalau macam nak hangus, tambah minyak sikit lagi
- Terus masukkan larutan stok daging
-Kacau2, kalau rasa terlalu pekat, tambah lagi air (around 1 cwn lagi).
-Bila dah mendidih, masukkan black pepper, tomato
- untuk warna, masukan sikit sos tiram, dan kicap.
-Jangan banyak sangat kicap, nanti manis pulak
-Rasa dulu, kalau tawar, tambah sikit garam
- Kemudian, biar kan sejuk sikit, dan blend kuah tu
- TADAAAAA!!!!
- Kemudian, biar kan sejuk sikit, dan blend kuah tu
- TADAAAAA!!!!
*InsyaAllah siap dah kot. Kalau makan panas2, Potato dengan sos tu pon dah cukup. Xperlu makan nasi, insyaAllah kenyang.
* Kalau nak advance lagi, boleh jer, makan dengan steak, and sayur-sayur panggang sikit
*Lengkap 1 hidangan yang mengenyangkan....
psssttt... gambar memang sgt2 xberpeluang letak