Thursday, May 14, 2015 | By: Theye

Triffle Chocolate

15 May 2015
11.34

Sapa pernah makan triffle? yang ada 3 layer tu...yang ada jelly kat atas dia tu... sedap kan...
Saya ada sejarah hitam dengan tiffle yang tu. iaitu...waktu family bakal mertua datang, puding tu xjadi! xcantik!... xtau kenapa..sebelum2 ni buat xder masalah..waktu tu pulak dia xjadi kan..

eh..eh..jangan cakap saya nervous..nope xnervous pon...
so as result, saya dah fobia dengan puding triffle tu..
So sekarang, teringin nak makan versi coklat pulak, sebab...sebab..coklat mesti lagi sedap..

Dan resepi yang ni pon, campuran dari macam-macam sumber rujukan. dan first trial, memang rasa boleh improve lagi..

dan pulak, ni first time buat perangai beli barang yang main beli jer, xtau nak guna atau tidak..ish2...


Triffle Chocolate

Bahan-bahan

- Cake chocolate (Boleh buat sendiri atau beli je dah siap)
*farzana beli yang dah siap sebab kurang rajin*
-Chocolate pudding custard
-White mousse

Chocolate puding custard
-1/2 cawan cocoa serbuk
-3sudu tepung jagung
-2cawan susu
-1/2 gula

* Tapis semua yang serbuk. Masuk dalam bekas yang boleh masuk microwave
*gaul dengan gula,
*Masuk susu sedikit sedikit, kemudian wisk semua bahan sehingga sebati
*Masuk dalam microwave 3 minit, suhu 600
*Keluarkan, dan whisk lagi,
*Masuk balik dalam microwave 1 minit.
*Ulang step sampai pudding dah berkilat.

White Mousse

- 1 Kotak whipped cream
-Yogurt perisa buah
-1/3 cawan gula

*Pukul whipper cream sampai kembang, masukkan yogurt, pukul lagi, masukkan gula


1. Susun kek dalam bekas, tuangkan chocolate pudding.
2. Saya taburkan cashew nut atas pudding
3. letak white mousse.
4. Keras kan..

Hasilnya
- Xnampak sangat lapisan dia. Mungkin sebab saya guna bekas besar, so lapisan nipi.
-MUngkin juga sebab antara kek coklat dan pudding coklat xnampak beza warna kan..
- Whipped cream saya xkeras!
-Rasa dia, ada manis dan masam...saya suka! sedap!
- MUngkin lepas ni, boleh try guna cream chesse, so boleh letak atas kek kan. kemudian baru pudding chocolate

Selamat mencuba!kalau  ada resepi yang lagi best, jangan luper kongsi yeee....

Salad + Kentang Bakar

15 May 2015
10.52


Ada satu hari tu, Abah tak der selera nak makan nasi. So, Abah nak ala-ala wester pulak kan... 
So beli daging burger lembu Ramly, panggang jer, dan bancuh Salad dan buat kentang bakar. Simple kan..Tapi kenyang!

Owh resepi-resepi yangni xdapat nak bagitau blog asal, sebab dah campur-campur tengok kat banyak tempat, termasuk laa pininterest, so macam create jer apa yang terfikir dalam otak..

okay jom tengok

Salad

Ramuan

Mix Salad + Baby Tomato
(Saya beli terus dah siap camput kat tesco, sebab waktu tu tengah murah)
Olive oil
Jus Lemon
Lada Hitam
Garam
1-2 SB Mayoneise

Cara-cara

-Basuh dan tos kan salad. Ni penting, sebab kalau salad ada air, sangat xkena dengan dressing dia nanti.( Sebab kat rumah xder alat salad tu, saya guna cari tradisional jer...  Letak Salad dalam skala kecil dalam tapis yang besar, tutup dengan pinggan dan goncang sekuat hati, sampai rasa-rasa salad dah kering.)
- Tomato boleh potong 2, xyah potong pon taper.
- Letak dalam bekas yang besar untuk gaul salad nanti.

Dressing
-Cari bekas kecil yang boleh digoncang.
-Letak olive oil, dan perah lemon separuh dari kuantiti olive oil. (Tengok gambar)
*Nampak x lemon akan berkumpul kat bawah*

- Letak black pepper, garam dan campur mayoneise.
-Goncang sekuat hati!
-Sila rasa dulu, kemudian campur dalam salad.

Nota kaki: itu je yang mampu, Tapi ibu dan abah cakap 'Okaylah ni'. kalau sesiapa ada resepi dressing yang mudah dan tercapai dek akal, please please..let me know kay, jangan kedekut!


Kentang Bakar

Bahan-bahan

Kentang
Olive oil
Bawang Putih -ditumbuk
Garam
LAda Hitam
Cheese *Kalau suka*

Cara-cara

-Basuh kentang tanpa buang kulit.
-Belah 2, dan kelar dadu pada permukaan yang terbelah tu, kalau boleh jangan sampai putus
-Campurkan bawang putih ke dalam olive oil, dan kacau-kacau
-Siram olive oil beserta bawang ke permukaan kentang
-Lumur garam dan pepper. Boleh letak cheese antara belahan kentang tu
-Masuk dalam oven. Bakar dalam suhu 150C, selama 20 minit-40 minit.

nilah rupenyer...

Selamat mencuba semua. Kalau ada yang tambah-tambah atau tau resepi yang lagi sedap, pon jangan kedekut share ok.