Tuesday, November 3, 2009 | By: Theye

HOUSELADY!!!

4 november 09
01:08 am
salam....
salam pertemuan, salam ukhuwah salam islam seantero

owh setelah sekian lama, agaknyer klu diibaratkan blog ni mcm roti, dah berkulat dah hilang rupe asalnyer, punyerlah lama xupdate..
aper sebabnyer??
malas??eemm boleh arr dikira
the conclusion are malas+xder masa+bz+ader menda lain nak wat = xsentuh langsung blog ni
heheheh
ish3 xelok amalkan sikap malas tau!
ok farzana tukar mind setting
farzana omar nak jadi org rajin
insya-Allah...

sekarang br tgh cuti sem
ikut kiraan lebih kurang 2 minggu cuti sem 1, tp lepas ditolak dgn 4hari 3 mlm kat kem prd prm, cuti tggl seminggu jer... so jumaat ni Insya-Allah balik kolej..
np jumaat bukan sabtu??coz hari sabtu ader muet exam.huh agak ngeri biler memikirkannyer

saat2 melepak kat rmah ni teringatlak pengalaman menjadi houselady sepenuh masa lepas spm..
aper itu houselady???
houselady ialah junior kepada housewife tinggi sikit dr maid..
mcm jwb soalan isikan tempat kosong dgn jawapan yang sesuai lak rasanyer...

ok sekarang, siler senaraikan kerja2 houselady

teknik imbas kembali
situasi lepas spm

mcm besa pagi bgn, siapkan adik nak pi sekolah,
adik yg tinggal kat rumah tulah adik bongsu yg cukup mencabar fizikal dan minda
mmg menguji kesabaran,
elok jer dia melangkah dr pintu gate rumah tuh(jap mcma der kesilapan tatabahasa)
rutin harian bermula, sapu rumah, basuh baju n sidai( pasrt nilah yg paling RAJIN skali nak wat),masak...well kerana kerajinan diri, masak tengahari skali lah utk dinner

pastu ader hari2 tertentu
pergi belajar menjahit dgn sorang makcik, and driving school
yg xsanggup lagi nak ingat segala pengalaman

senanyer bukan nak tunjuk rajin, tp nak share sikit pengalaman as houselady ni
secara totalnyer adelah lebih kurang 5 bulan amik kursus sebelum diploma dlm bidang masakan
bergurukan internet yg sudi memberikan resepi2 serta idea2 masakan setiap hari,
seterusnyer terciptalah perlbagai resepi yg mungkin xpernah dilihat dan xpernah ibayangkan sbeelum nih
alhamdulillah setakat ni rezeki masih tidak diputuskan
tp biler lelama mkn maskan sniri, akhirnyer jd jemu
dicampur dgn penat memasak, org kater sedap mcm mn pon,
selera mmg hilang sungguh
kekadang smpi xlarat angkat tgn, barulah jamah makanan yg dimasak!
wow bru 5 bulan dah ader perasaan mcm tuh
cuber bayangkan para ibu yg msh meneruskan perjuangan dlm bidang masakan utk family
dah berpuluh tahun, xpernah complain pon
tp anaknyer yg br 5bulan yg sehari lebih kurang 2 kali jer masak
dah banyak songeh

mmg kagum dgn ibu2
yg xpernah merungut dgn tanggungjawab
pada keluarga
klu ader yg sudi mengatakan kerja dipejabat lebih memenatkan,
mintaklah dia cuti dlm sehari and cuberlah ururskan keluarga
pastu comparekan

ap yg nak disampaikan di sini ialah hargailah ibu anda
jgn pernah terfikir ibu xmemahami kiter
but trust me
kt yg xpernah paham ibu kiter
even ader yg kater jasa ibu yg mengandung dan melahirkan itu
dah terbalas dgn didikan seorg bp atau segalanyer
tanyalah pd ibu2 cukup ker klu nak digantikan dgn penat lelah
dan pengorbanan ibu????

part ni farzana omar xley jawab coz xder pengalaman
tp renung2kanlah

***renungan utk diri sniri
aper yg farz tulis nih??(ntah xtau)
dah sampai lum maksud yg nak disampaikan?(yg ni pon xtau nak balas gano)

ok masa utk bereder,
insya-Allah panjang umur kt jumpa lagi ek blog

1:30 am

1 orang yang turut berfikir:

Athirah said...

haha..

kita pun pernah jadi houselady gak..
sampai da bosan makan makanan sendiri..samalah kita

eit, sihat x?
rajin2 la drop komen kat blog kita ye..

adioss