Thursday, May 14, 2015 | By: Theye

Triffle Chocolate

15 May 2015
11.34

Sapa pernah makan triffle? yang ada 3 layer tu...yang ada jelly kat atas dia tu... sedap kan...
Saya ada sejarah hitam dengan tiffle yang tu. iaitu...waktu family bakal mertua datang, puding tu xjadi! xcantik!... xtau kenapa..sebelum2 ni buat xder masalah..waktu tu pulak dia xjadi kan..

eh..eh..jangan cakap saya nervous..nope xnervous pon...
so as result, saya dah fobia dengan puding triffle tu..
So sekarang, teringin nak makan versi coklat pulak, sebab...sebab..coklat mesti lagi sedap..

Dan resepi yang ni pon, campuran dari macam-macam sumber rujukan. dan first trial, memang rasa boleh improve lagi..

dan pulak, ni first time buat perangai beli barang yang main beli jer, xtau nak guna atau tidak..ish2...


Triffle Chocolate

Bahan-bahan

- Cake chocolate (Boleh buat sendiri atau beli je dah siap)
*farzana beli yang dah siap sebab kurang rajin*
-Chocolate pudding custard
-White mousse

Chocolate puding custard
-1/2 cawan cocoa serbuk
-3sudu tepung jagung
-2cawan susu
-1/2 gula

* Tapis semua yang serbuk. Masuk dalam bekas yang boleh masuk microwave
*gaul dengan gula,
*Masuk susu sedikit sedikit, kemudian wisk semua bahan sehingga sebati
*Masuk dalam microwave 3 minit, suhu 600
*Keluarkan, dan whisk lagi,
*Masuk balik dalam microwave 1 minit.
*Ulang step sampai pudding dah berkilat.

White Mousse

- 1 Kotak whipped cream
-Yogurt perisa buah
-1/3 cawan gula

*Pukul whipper cream sampai kembang, masukkan yogurt, pukul lagi, masukkan gula


1. Susun kek dalam bekas, tuangkan chocolate pudding.
2. Saya taburkan cashew nut atas pudding
3. letak white mousse.
4. Keras kan..

Hasilnya
- Xnampak sangat lapisan dia. Mungkin sebab saya guna bekas besar, so lapisan nipi.
-MUngkin juga sebab antara kek coklat dan pudding coklat xnampak beza warna kan..
- Whipped cream saya xkeras!
-Rasa dia, ada manis dan masam...saya suka! sedap!
- MUngkin lepas ni, boleh try guna cream chesse, so boleh letak atas kek kan. kemudian baru pudding chocolate

Selamat mencuba!kalau  ada resepi yang lagi best, jangan luper kongsi yeee....

Salad + Kentang Bakar

15 May 2015
10.52


Ada satu hari tu, Abah tak der selera nak makan nasi. So, Abah nak ala-ala wester pulak kan... 
So beli daging burger lembu Ramly, panggang jer, dan bancuh Salad dan buat kentang bakar. Simple kan..Tapi kenyang!

Owh resepi-resepi yangni xdapat nak bagitau blog asal, sebab dah campur-campur tengok kat banyak tempat, termasuk laa pininterest, so macam create jer apa yang terfikir dalam otak..

okay jom tengok

Salad

Ramuan

Mix Salad + Baby Tomato
(Saya beli terus dah siap camput kat tesco, sebab waktu tu tengah murah)
Olive oil
Jus Lemon
Lada Hitam
Garam
1-2 SB Mayoneise

Cara-cara

-Basuh dan tos kan salad. Ni penting, sebab kalau salad ada air, sangat xkena dengan dressing dia nanti.( Sebab kat rumah xder alat salad tu, saya guna cari tradisional jer...  Letak Salad dalam skala kecil dalam tapis yang besar, tutup dengan pinggan dan goncang sekuat hati, sampai rasa-rasa salad dah kering.)
- Tomato boleh potong 2, xyah potong pon taper.
- Letak dalam bekas yang besar untuk gaul salad nanti.

Dressing
-Cari bekas kecil yang boleh digoncang.
-Letak olive oil, dan perah lemon separuh dari kuantiti olive oil. (Tengok gambar)
*Nampak x lemon akan berkumpul kat bawah*

- Letak black pepper, garam dan campur mayoneise.
-Goncang sekuat hati!
-Sila rasa dulu, kemudian campur dalam salad.

Nota kaki: itu je yang mampu, Tapi ibu dan abah cakap 'Okaylah ni'. kalau sesiapa ada resepi dressing yang mudah dan tercapai dek akal, please please..let me know kay, jangan kedekut!


Kentang Bakar

Bahan-bahan

Kentang
Olive oil
Bawang Putih -ditumbuk
Garam
LAda Hitam
Cheese *Kalau suka*

Cara-cara

-Basuh kentang tanpa buang kulit.
-Belah 2, dan kelar dadu pada permukaan yang terbelah tu, kalau boleh jangan sampai putus
-Campurkan bawang putih ke dalam olive oil, dan kacau-kacau
-Siram olive oil beserta bawang ke permukaan kentang
-Lumur garam dan pepper. Boleh letak cheese antara belahan kentang tu
-Masuk dalam oven. Bakar dalam suhu 150C, selama 20 minit-40 minit.

nilah rupenyer...

Selamat mencuba semua. Kalau ada yang tambah-tambah atau tau resepi yang lagi sedap, pon jangan kedekut share ok.

Wednesday, July 16, 2014 | By: Theye

Recipe: Dr Jekyll and Mr Hyde cookies


Recipe: Dr Jekyll and Mr Hyde cookies 

@ Choco white chips cookies

250gm Butter
200gm Sugar
1 nos Egg + 1 teaspoon essence vanilla

2 drops oil based colourant
1 t/b coffee emelco

300gm Flour (red rose)
10gm Soda bicarbonate
10gm Baking powder
15gm coco powder
(ayakkan)

250gm white choc chips
(atau boleh guna coklat masakan yang dihancurkan)

- pukul butter sampai lembut, kemudian masukkan gula, sampai sebati
-masukkan bancuhan telur
- masukkan kesemua tepung
(cara saya, masukkan semua sekali gus, kemudian, ambil sehelai surat khabar, then cover sekeliling mixer, sampai semua adunan sebati, guna low speed)
- masukkan chocolate chips
*tips my mum, kalau biskut ni, jangan mix machine lama sgt, nnti biskut keras, so, lepas masuk tepung, kacau guna tangan jela yer (be tough girl!)*
-Bentukkan ikut kreativiti. tapi sebab ni drop cookies, biasa orang bulat2kan guna tangan je
-bakar 170 c selama 10 minit
* tips: kalau biskut yang warna gelap ni, susah nak tentukan bila dia dh masakkan. cara saya, saya terbalikkan biskut, tgk dasar dia kalau dia bertukar garing, maka dh masak la ia*

*Tips: untuk lebih texture pada biskut, boleh masukkan cornflakes yang dah diramas



Kisahnya

Sebenarnya, kt rumah ada coklat yang dah rosak, makna rosak tu, dia dah masuk angin. Maknanya, dia xkan cair lagi bila dipanaskan. Untuk mengelakkan pembaziran, saya modified resepi asal sikit, untuk masukkan coklat ni

berkenaan nama biskut plak. Maca poyo kan nama Dr Jekyll and Mr Hyde cookies. Tapi kalau bakar mertua tanya, saya jawablaa  Choco white chips cookies. Disebalik nama cookies tu, sebab, biskut ni warna hitam tau, so biler campur dengan white chocolate, nampak warna yang sangat kontra. tetiba teringat la kisah Dr Jekyll and mr hyde waktu sekolah dulu, mcm unsur jahat dan baik disatukan laa..



Saturday, June 28, 2014 | By: Theye

Resepi : Baked Potato & Black Pepper Sauce

BAKED POTATO

Potato 
(saya xbuang kulit)
(saya guna potato US)
Black Pepper (Tumbuk)
Garam
Olive Oil

-Cucuk-cucuk sekeliling potato dengan garfu
- Gaul Potato dengan minyak
- Cmpur dengan bahan2 lain
- Panggang dalam oven, dengan suhu 160C, selama 1 jam, atau sehingga lembut
- Nak tau lembut, cucuk sikit dengan garfu, and kulit potato jadi mcm garing


Black Pepper Sauce

Butter @ Minyak
Bawang Holland (sebiji)
(Dipotong kecik2)
Tepung gandum (2 sudu)
Stok daging (1 kiub)
(larutkan dalam semangkuk air)
Black Pepper (tumbuk)
Tomato (1 biji)
(Dipotong kecik2)
Sos tiram
Kicap


- Panaskan minyak
-tumis bawang sampai layu
-masukkan tepung, goreng sampai bertukar warna oren-coklat. Kalau macam nak hangus, tambah minyak sikit lagi
- Terus masukkan larutan stok daging 
-Kacau2, kalau rasa terlalu pekat, tambah lagi air (around 1 cwn lagi).
-Bila dah mendidih, masukkan black pepper, tomato
- untuk warna, masukan sikit sos tiram, dan kicap.
-Jangan banyak sangat kicap, nanti manis pulak
-Rasa dulu, kalau tawar, tambah sikit garam
- Kemudian, biar kan sejuk sikit, dan blend kuah tu
- TADAAAAA!!!!


*InsyaAllah siap dah kot. Kalau makan panas2, Potato dengan sos tu pon dah cukup. Xperlu makan nasi, insyaAllah kenyang.
* Kalau nak advance lagi, boleh jer, makan dengan steak, and sayur-sayur panggang sikit
*Lengkap 1 hidangan yang mengenyangkan....

psssttt... gambar memang sgt2 xberpeluang letak

Monday, June 23, 2014 | By: Theye

RESEP: SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

23 June 2014
20:42
home sweet home

Assalamualaikum..
okay, mari kita gambarkan, hari ni saya cukup rajin untuk berkongsi resepi kan.

Ingat lagi, punnyerlaa nak mahirkan masak lauk ni, sanggup 3hari berturut-turut saya masak lauk yang sama jer..masak sampai puas hati.. Percubaan demi percubaan, terlallu pedas la, terlebih asam la, cili xcukup masak laa..
so memang kaw-kaw kena kutuk dengan orang2 rumah..taper2...*sambil kesat air mata*

Then, sy pergi berguru dengan tok guru aka mak atok kat kampung. first time saya rasa, memang terus terpikat dan sanggup makan pagi, petang siang malam sampai habis udang atok saya kerja kan.. so, terus mintak resepi..

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

part 1

Udang
- dibersihkan dan dibuang kulit separuh
- goreng udang hingga masak tapi xgaring
- Goreng kulit udang
(untuk dapatkan rasa udang tu biar jatuh pada minyak)
-Minyak goreng udang jangan buang!

Part 2

CIli kering 
- gunting kecik ke dalam bekas berisi air
- panaskan air
-basuh cili dengan tapis, buang semua biji2 
-masukkan cili ke dalam blender, tuangkan air panas separuh dari kuantit cili
-blend

Part 3

Bawang besar 1/2 biji
bawang merah 7 biji
Bawang putih 5 biji
Belacan
- Campurkan dan blend semua
-kalau rajin boleh tumbuk sampai lumat

Part 4
*Bawang besar 1 biji
- dihiris
*Petai
- dipotong 2
*Air asam jawa

Cara-cara

-Tumis campuran bawang dalam minyak gorengan udang sampai pecah minyak @ garing
- Tumis cili, guna api perlahan, dan selalu kacau, sampai betul2 masak @ pecah minyak (tambah minyak kalau xcukup)
- masukkan hirisan bawang dan petai
-Masukkan air asam jawa
- Masukkan gula (agak banyak laa, dalam 5 sudu, atau sehingga bertukar kehitaman) dan garam
-Bila sambal dah bertukar pekat, dan pecah minyak, campurkan udang
-gaul2 dan siap...

Dengan berkat kesabaran dan sungguh, InsyaALLah menjadi

Hasilnya? Ibu yang kekonon xmakan petai, sekarang jadi pesaiang yang kuat dalam merebut petai dalam sambal...
Selamat mencuba...

*Kawan sekolah Sambbst pernah berkongsi dengan saya, ni petua nak makanan jadi sedap dari bonda dia, ketika mengacau, basahkan bibir dengan surah al-kauthar..
Wednesday, March 5, 2014 | By: Theye

tersungkur

6 March 2014
03:17
Unisza






Tau?
kadang-kadang rasa nak terjelupuk ja
menyembah tanah
menangis semahunya
merasa putus asa
tinggalkan segala kuasa
pekak kan telinga
memasang perisai hati sedaya upaya
sekadar berdiam membuang masa

namun,
teringat Kalam Allah
Allah sentiasa bersama
murka dengan sikap putus asa
setiap dugaan adalah UjianNYA
hambaNYA pasti mampu hadapinya

teringat,
perlu bersyukur masih diberi nyawa
untuk terus menikmati segala nikmatNYA
xkan dijentik sedikit pun dah nak rebah?
apakah engkau begitu lemah?

Allah sentiasa berada di samping hambaNYA. Tempat mengadu yang abadi kan..Alhamdulillah...
Tuesday, January 8, 2013 | By: Theye

Resepi : Sate Goreng

9 Januari 2013
00:01
Bilik, Unisza

assalamualaikum.. mlm ni malam sehari sebelum final paper exam..tapi dugaan nyer malam ni..masyaAllah..xterkata..malam ni jugalaa tetiba rjin nak update blog kan..

resepi ni boleh terbuat kat rumah disebabkan banyak sangat daging saat itu dan xtau nak buat rsepi apa lagi..and teringin juga waktu tu nak mkn sate sebernarnyer..
SATE GORENG

1st step

basuh daging, potong nipis2 dan masuk dalam besen

tumbukkan
lada hitam
jintan manis
jintan putih
halia
serai

-masuk dlm besen daging
- tmbah gula pasir, madu, garam, dan sedikit minyak
-perapkan seberapa lama yang suka

2nd step

-panaskan kuali
-masuk semua daging perap
-goreng tanpa minyak dengan api yg sdrhana
-kacau sampai air daging kering
-sedia dihidang


*sy xtutup kuali sebab nnti dia jadi berair..xlrt nk kcu lama2..

selamat mencuba