Wednesday, January 13, 2010 | By: Theye

~DESSERT~

salam..
eehh2 jap dessert or desert?
farz..jgn tunjukkan sgt mcm org xbelajar..
wat kesian jer kat cikgu yang penat mengajar
okk betul3 dessert

ha tetiba rerasa nak share satu resepi nih..
dun worry senang je rnak wat...


PUDING CARAMEL LAPIS COKLAT

Bahan A
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla

Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes

Bahan C
2 s/b gula [hanguskan] atau 2 s/b madu

Cara
1. Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan
3.Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
4. Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5. Bila dah masak masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6. Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.
7. Sejukkan dan terballikkan dalam pinggan hidangan
8. Potong dan hidangkan.

finally siap dihidang!
selamat mencuba



2 orang yang turut berfikir:

Dr. A said...

haha..elok2 pencuci mulut jadi gurun..
btw sedap ke x nih?
hish..ragu2 nih..
hahaha..

Theye said...

alahmdulillah setakat dah wat nih
xpernah arr xhabis satu loyang tuh..
kirenyer sedap arr kan!
hik3