Chocolate Chip Muffin
Ingredient A 100gm Butter 100gm Castor Sugar Apinch of salt | Ingredient B 120gm Eggs |
Ingredient C 120gm Superfine Flour 1 tsp Baking Powder(D/A) ½ tsp soda Bicarbonate 60gm Ground Almond | Ingredient D 50 ml U.H.T Milk 20gm Cocoa Powder 100gm Chocolate Chip (tgglkan sikit utk wat perhiasaan) 1tsp Chocolate Emulco |
Method
- Beat butter till become cream (use K beater wif slow speed),
- add Sugar and salt (use high speed) till light and fluffy
- add eggs one at a time. Beat well after each condition
- fold ingredient C and stir well. Add in ingredient D and mix till combined
(bl dah sebati gaul kacau dgn sudip lebih digalakkan, muffin klu dipukul lama2 dgn mesin nanti keras)
5. pour butter into muffin cup and bake in a preheated ovem at 180’c for 20 minutes

ok utk kali ni nak bg sikit beberapa langkah utk menghasilkan muffin yg baik tu
owh even kat ingredient ader mintak letak soda bicarbonate, tp kt xletak coz rasa dia mmg pahit klu ader yg xsebati
eemm muffin ni bl kt dah campur semua bahan, eloklah kt gaul dhn sudip utk mengelakkan udara dia keluar dan menjadikan muffin tu keras
pastu klu nak menghasil muffin kena bakar dgn suhu 180-200
tp klu nak wat cupake dlm lingkungan 160 cc
utk masukkan ke dlm cup tu,bg siapa yg mahir menggunakan piping bag,gunalah
klu yg kurang kemahiran tu guna sudu jer
so masuk dgn berhati-hati, kemudian boleh arr masukkan chocolate muffin (yg ditinggalkan sikit tuh) ke dlm cup sblm dibakar
muffin siap dibakar apabila diuji dgn lidi satay, cucukkan ke dlm muufin dan pastikan lidi bersih (xder cecair) yg melekat kat lidi tu
** utk kali ni mmg ditujukan khas utk afiqah razak yg menggemari desert! n najwa yg obses dgn coklat jgn luper wat ni skali tau! utk tipah kt tau awk dah mahir, so boleh arr nanti share resepi dgn kt lak!
~selamat mencuba~
0 orang yang turut berfikir:
Post a Comment