Monday, May 23, 2011 | By: Theye

~senyum~

bandung dulu
baru jakarta
senyum dulu
baru baca

assalamualaikum...

~senyum..
seindah suria
yang membawa cahaya~

agak2..pernah x dengar lagu di atas??mm sangat sedap hingga menjilat lolipop coklat kan2.. tertarik nak tulis pasal senyum nih..sejak tgk citer mr brain episode 9..dia boleh cerita pasal sejarah senyum..aiyo!! 

ehem3..meh nak bukak cerita sikit, mr brain ni percaya teory darwin, nenek moyang kt dulu berasal pada monyet! (sangat xbez pemikiran dia ni).. 

dulu monyet ni kalau dia rs ada musuh yang hampir yang sedang menyorok disebalik semak samun, monyet pon sedia keluarkan gigi taringnyer..namun, apabila terlihat wajah sebenar 'musuh' yang difikirkan itu bukannya musuh, untuk mengcover taringnyer..dia pon senyum..haa percaya x??klu ada soalan..sila tanya mr brain..dan org itu bukan saya..

ehem3 *clearing throat*
tujuan utama post nih, bukannya nak bukak kelas senyuman ala2 model catwalk tuh..tapi nak bgtau kelebihan2 sneyum yang timbul dlm kepala saya nih...hik3..

gorilla pon nampak comel kalau senyum!
1. nmpak cute


even ada yang cakap, muker ketat tu lagi cute??tapi kan2..bg saya..org yang senyum itu lagi berseri. meh cuba pikir kenapa setiap kali bergambar, mesti automatik nak senyum??kenapa2?? ni mesti kes nak nmpk indah je kan2, eventhough dlm hati and suasana yang sangat2 memeritkan. maklumlah, gambar..boleh menipu..jesteru..stay cute!

tak tergoda kah untuk membeli jika mereka tersenyum?
2. nak mintak sesuatu


kalau nak mintak gula2 sebiji kat mak sebelum buat muker kesian kat kedai serbaneka?? mesti senyum dulu kan2..x pon dalam situasi, parent or mereka2 yang berkenaan sedang berehat2, kita datang, senyum jer..mesti akan terkeluar dialog ni

'senyum2, ni mesti ada paper ni'

betul x??so..agak2 kalau ada firasat hati yang xterluah tuh..silerlah senyum..lets the smile do the talking!!hahah

3. nak lariskan produk

part ni sangat2lah berguna untuk mereka2 yang mennjadi peniaga.. tindakan pertama untuk menarik pelanggan, mestilah senyum kan2!!! come-onlah.. ah-long pon kalau nak jumpa dengan  si-dia-yang-tidak-mampu-disebutkan-namanya, mestilah dia senyum sebelum menagih hutang kan2..(sila angguk sekarang)
menerusi pengalaman, kalau nak buat direct selling tuh, even dah penat sambil mengangkat barang2 yang berat waktu program KAKS IV, tetap juga (mampu) tersenyum..alasanya? nak habiskan produklah..

4. senjata untuk musuh

okay, part ni mungkin agak kejam..tapi sangat2lah effective (buat diri saya sekurang2nya)
dalam situasi mereka doklah mengata sakan dan curse yang bukan2 di-batang-hidung-sendiri, dun worry, janganlah nak pg curse2 balik, sebabnya.. kita pon turut panas, dia at least gembira lak sebabnya ada yang melayan, tetapi, tarik nafas, dan senyumlah! meh teka apa perasaannyer?? mestilah dia lagi berhangin2 kan2..wah! hebat kuasa senyum ni...

dalam kondisi yang lain, waktu pertandingan debat..sangat2lah sesuai..selain mengganggu psikologi pihak lawan, boleh jugak kita buat mereka xsenang duduk.. owh..saya pernah punya pengalaman sebegini, perasaan ketika itu? kalau boleh nak lempang je si-dia-yang-asyik-tersenyum

saya dah senyum, awak sudi berkawan dengan saya?
5. experasi pertama

walau idiom menyebut "dun judge a book by its cover", tapikan..senyum ni eksperasi pertama kan2.. meh nak bagi contoh agak2 kalau kita tersesat kat jalan chow kit atau jalan masjid india, siapa jer yang kita nak tanya dulu? adakah muke mereka yang bengis (ala2 pembunuh bersiri gitu) atau pon mereka2 yang tidak lekang dek senyuman? rasa dah dapatkan jawapannya..

situasi lain pulak, kalau kt berada di tempat baru ker..contoh, baru masuk asrama, nak mula cari kawan, mestilah senyum2 dulu baru nak berkenalan kan2..

6. sedekah

pernah dengar x?

'senyum itu sedekah'

mesti pernah kan2..so...agak2 anda seorang yang pemurah, tetapi kurang berkemampuan, senyum ajalah! jangan peduli dengan balasan (kalau mereka yang disenyum tidak membalas senyuman), sebab..kita kan niat bersedekah..jesteru..terpulang mereka lah kan2..

owh ya, jika anda dalam kondisi yang sangat berat, mari, saya ajarkan senyum yang paling berkesan

tarik nafas, dan senyumlah!

walau senyum itu mungkin tidak dapan membantu menyelesaikan masalah, sekurang2nya, senyum memberi harapan untuk diri, supaya terus kuat untuk meneruskan kehidupan..bukan begitu? ketika itu, hanya senyum yang mampu dilakukan..





*saya xjumpa jiwa saya*


5 orang yang turut berfikir:

afni_natasya~! said...

saya.suka.senyum.. X)

UNR said...

ala...kenapa letak shark senyum,letak la ikan paus!!!!

Theye said...

sya!!bgs..teruskan senyuman itu..hehehe

kakak!!! dh tu je yg mr google nak bg..terima jelah..

cloud9 said...

yana snyum kt faz sbb na mnx smntg je... hahahha :)

Theye said...

yana mmg!!!
faz jer slalu sneyum kt yana..
sebab dh boring wat kerja..heheh