Tuesday, May 17, 2011 | By: Theye

tak guna belajar kalau untuk LUPA

tau? dulu sewaktu kecil, saya selalalu pandang tinggi pada mahasiswa
pada saya, pelajar u itu pandai, banyak ilmu
namun, saya hairan, bagaimana ya, segala yang dipelajari itu tidak dilupakan?
pada saya, pelajar u itu, tidak pernah lupa segala apa yang dipelajari..

waktu berlalu, tahun berganti, mentari terbenam terbit,
oh! sudah hampir saya pada zaman itu,
saya tiba disekolah menengah

perasaan pelik itu xpernah hilang
bagaimana ya pelajar u bila graduate akan terus pandai..
di alam persekolahan itu sendiri,
saya belajar, saya exam dan saya lupa

saya pejam dan saya celik
akhirnya, saya berada di alam ITU
semester satu dh berakhir
semester dua, baru je berlalu
mesti rasa lega, sebabnnya...
"ah! no more physics in my life"
"no more akaun and economi"

prof cakap, kami, belajar akaun, bukan untuk jadi akauntan, tapi untuk jadi manager, nak semak segala urusan,

namun terdetik di hati
"saya belajar dan saya lupa, mcm mana nak aplikasikan ke alam pekerjaan?"

(TAK GUNAKAN BELAJAR KALAU MACAM NI)

saya mula merenung lembaran semalam,

"owh! subjek sekolah menengah itu, walau dapat a pada SPM, bukan saya ingat pon!"
"adik tanya subjek kimia yang dari dulu hingga kini belajar, kena juga si pelupa nih membuka buku rujukan"

(TAK GUNAKAN BELAJAR KALAU MACAM NI)


usah pandang duniawi ya? baik! meh kita tgk ilmu fardhu ain yang memang wajib dipelajari
yaaa dah dapat A pon pada kertas jawapan
namun, boleh nak sebutkan dan tentukan hukum pembahagian zakat, harta ikut fara'id??

dah2!!!xpayah nak selak2 buku or pergi buat muker seposen tanya mr google..
tanya hati sendiri..
berguna ker A sekarang nih??

(TAK GUNAKAN BELAJAR KALAU MACAM NI)


selalukan dengar orang kata macam ni, 
"belajar bukan untuk exam!"

jesteru, sila aplikasikan sekarang ini yer!jangan pandai meluncur rata dibibir, hati dan fikiran sendiri memandang sepi! ahhh!! hipokrit itu!

tau kenapa belajar bukan untuk exam? sebab..belajar itu untuk ILMU, dan ILMU itulah yang nak digunakan, bukannya CGPA!
*sengih*

patutnya kan, kalau malam2 exam, rasanya xperlu nak pulun nak study, nak ingatkan segala nota..sebabkan..
belajar kan bukan kerana exam, ilmu kan dah penuh kat otak tuh..
cikgu add-math saya cakap..

"malam tu nak main snooker pon boleh"

so..cool jelah kan2...esok bgn tido, terus jer amik pen dan kuar kan balik segala ilmu yang dah dipelajari..
belajar kan bukan untuk exam..
tapi..kalau xboleh jawab, atau lepas jawab boleh lupa tu..tu bukan ker belajar kerana exam?

as conclusion..kala belajar untuk dilupakan..tok sah lah membazir masa, tenaga, duit nak bayar yuran
KALAU UNTUK DILUPAKAN, sebab... MEMANG TAK BERGUNA!



~sekian terima kasih!~

*akhir sekali, saya tersedar,'mahasiswa' yang saya pandang tinggi itu, mereka yang belajar bukan kerana exam

4 orang yang turut berfikir:

Amni said...

sebab tu yang belajar kerana ilmu lebih senang nak dapat kerja... sbb dia aplikasikan apa dia belajar dengan hidup.. kdg... yang dapat pointer bagus pon belum tentu dapat kerja bagus... huhuhuhu... banyak sangat contoh dah kan...

cloud9 said...

jgn bljr skdr utk lulus. bljr utk perolh kemahirn n kita bljr stiap kli kta lakukn kesilapn. so, jgn tkt utk buat silp. wlupn org len blumba-lmba untk elak buat silap~ org yg plg bjya adlh org yg plg bnyk buat silap :)

Theye said...

amni: setuju!!nowdays..skills is important than poiter kan2..
terasuklah soft-skill segala bagai!!!!

yana:haaa betul2..pasni azam terbaru faz nak wat silap dlm setiap perkara..
(bolehkah?)

cloud9 said...

atasi masalah + kurgkn kesilpn + belajar dr kejatuhan = insyaALLAH berjaya :)