Thursday, June 9, 2011 | By: Theye

Nihongo, OISCA

assalamualaikum!!!!
konbanwa (selamat malam)
wah..akhirnyer..berjaya jugak menjadi pencuri masa tuk bertemu dengan theye nih..hahaha
bagi yang tertanya2..kemana perginya si pemalas nih,..
ehem2 *clearing throat*

saya terlibat dalam kelas bahasa jepun dekat kolej kemahiran tinggi mara..sebenarnya, kelas ini untuk pelajar2 sijil IKM, siapa yang lulus, boleh pg fly ke jepun untuk praktikal selama 3 thn..
jesteru..saya dengan begitu xmalu, ter'join' kelas ni..

first day, sangatlah kerja gelak jer sebab tengok IGA sensei (cikgu IGA) membebel sorang2 guna nihongo (bahasa jepun), huh... memang giler, kawan sebelah sibuklah nak cakap yang dia tu mcm syok sendiri..

*well xbaik tau org sebelah nih..ish3*

perkara pertama yang di ajar kepada hatatachi (kami semua), tenko! (kawad)
okay..sila jangan terkejut kay..ni bukan macam kawan panglima o ntah-hape-hape-lagi-jenis-kawad-tu
kawad ni sangatlah sekejap dan tidak mengeluarkan peluh!, apa yer yang ada??
yang ada..hanya luruskan barisan, cek diri, nombor dan tabik hormat..simple kan..
yang menariknya..command tu smeua dalam bahasa jepun! bayangkan punyalah kitrg terpinga-pinga

dalam hati duk pikir..
*apa yang dia pg bebel tuh*
macam ayam dan itik berborak jer situasinya..

tapi..tetap ikutlah...hehehehe

eemmm masuk kelas, barulah sensei ajar apa yang disebut tadi.. dalam pada itu, agak terkejut bila pada melihat sensei gelak agak nak terguling sebabnya?
hatatachi salah sebut perkataan dia.. wah!!korang ank gelakkan??meh tengok dulu perkataanya tuh..

kochirakoso doozo yoshirakoso onegaishimasu

shitsureishimasu

sila decide, adakah anda bakal digelakkan atau ..... (sila lengkapkan ayat ini dengan tidak melebihi 100patah perkataan)

apa yer lagi yang saya perasan??? sensei tu suka sangat melukis! bayangkan, nak terangkan ada sorang algi sensei perempuan,pakai tudung, bermata besar, siap lukis lagi..owh.. i wish i can show the picture
siap boleh beri kenyataan, lukisan dia serupa dengan cikgu tu nanti.. HAHAHA (cukuplah 3harkat)

lagi? nihong-jin ni pentingkan eksperasi dalam setiap situation
contohnya, kalau nak sebut sumemasen (mintak maaf) xboleh lah nak buat muka gelak2 atau malu2, tapi..kena lah buat muker serius! kalau nak buat contoh, rumah sakit, eksperasi muka dan action sakit perut tuh nak dihantar pg hospital itu, sangatlah REAL!!!

hari ini, kami belajar tulisan nihong-jin, belajar hiragata (jawi jepun).. dan diberi shokokin (kerja sekolah) satu huruf, satu page, kesemuanya?? ada ju page (10 page) okay..jangan terkejut..sebab..kami pon memang dah terkejut sangat dah..esok kena hantar..

tapi..skrg nih..g0 selesai, g0 lagi.. (5 dah selesai, 5 lagi)..

saya rasa kena stop! sebabnya? ada komitment lain nih..hehhe

sayoonara!

p/s: kesian akt rumah, makan minum xteratur..anggap je tukang masak pegi buat kerja lain

p/ss: dh dapat tugasan abru dr tuan president

p/sss: bila nak siapkan assingtment ibu???

2 orang yang turut berfikir:

UNR said...

haha, nanti cakap jepun dgn kakak mcm kuda dgn kambing cakap pulak.kakak kuda,ana kambing.hahaha.

Theye said...

xnak!!kakaklah yg jadi kambing..ana nak jd org!!!hehehe