Wednesday, June 1, 2011 | By: Theye

siri KAKS IV #2: 10 steps to generate the next million-dolar business

assalamualaikum

dalam sesi motivasi keusahawanan yang disampaikan oleh Dr. Fakhrul Anwar Zainol


10 steps to generate the next million-dolar business

  1. start thinking
gunakan kedua-dua belah otak untuk berfikirkan sesuatu produk. cuba jadikan  rutin biasa (normal routine) itu sebagai habit. kenapa ya? owh..hal ini disebabkan, benda yang telah menjadi habit, tidak memberatkan diri untuk melakukannya kan2..xkisah apa2 pon sebenanrnya. sebenarnya begini, manusia kan selalu berfikir, jesteru jadi kan habit untuk sentiasa berfikir di setiap waktu, melalui pandangan dan sebagainya

2. buy a notebook

bagi yang punyai PDA, gunakan sahaja kemudahan itu, jikalau tidak, silalah menggunakan buku nota (notebook) untuk mencatit segala idea selepas berfikir. idea ni kan datang secara tiba2 dan perginya pun secara mengejut. tidak kira dimana dan bila, silalah mencatakan apa-apa sahaja yang terlintas di benak fikiran sebelum dihalusi dan dihiasi dengan tambahan2 penambaikan terhadap idea tersebut

3. follow your passion

pilih jenis perniagaan berdasarkan minat. sebabnya? di saat perniagaan anda terumabang-ambing atau sedang mengalami saat sukar (hard time), hanya minat yang akan mendorong anda untuk tidak berhenti berusaha.

4. keep your eyes open

sila buka pandangan.perhatikan keadaan dunia dan persekitaran yang sedang berlaku di sekeliling kita. lihat perniagaan orang lain, boleh saja jadikan sebagai perniagaan sendiri bukan..maklumlah..pertandingan sesuai (perfect competition), mestilah banyak jenis perniagaan yang sama kan2
*sila angguk2 sekarang*




5. capitalize your strenghts

setiap insan diciptakan dengan kekuatan masing2. jesterus, telekilah diri snediri, melihat kepada pengalaman snediri, apa yang yang kita bagus? apa sahaja....mungkin di situlah sumber kekuatan kita, dan mungkin itu jugalah titik permulaan kepada perniagaan kita

6. explore new thing

masa semakin berjalan, dunia semakin ke hadapan. satu jenis produk dah semakin banyak di pasaran.. apa kata jikalau kita meninovasikan produk tersebut? supaya lain dari yang lain..meh nak bagi contoh, biasa dengar perihal nuget ayam, dan bermacam jenis pon..haaa xsalah kan kalau kita buat nuget tempe pulak! mm nyum3..sedap tau!!

7. check your bank account

owh,yang ini, berkaitan dengan modal segala. walaupon kita diberi kemudahan pinjaman, mesti ada penyata gaji dan penjamin, maklumlah duit yang sedang dibicarakan bukannya seringgit dua

8. know what you want in youlife

dalam hidup, apa ya tujuan (goal) kita? nak kaya? nak mencecah eksport import? apa sahaja

9. choose biseneess that suit with your personality

contohnya begini, andai kata anda seorg yang suka untuk berkerja dengan mesin, tidak suka untuk berjumpa dengan manusia, janganlah pilih perniagaan yang menggunakan air liur macam kaunseling dan sebagainya..nantikan perniagaan ini merupakan tekanan  buat dri snediri..ahh tensionnyer..

10. read about other people that started their own business

dapatkan semangat dan sumber inspirasi dari mereka yang telah berjaya. contohnya, mengenai kisah syed bbukhary! sangat menarik tau!


1 orang yang turut berfikir:

cloud9 said...

nak lg infooo...heehee :)