Friday, April 10, 2009 | By: Theye

~Aku Dan Kucing ~


dear diary

oho dlm beberapa hari ni fikiran aku asyik kat kucing!
well sp yg mengenali diri ni tau arr mcm mn sukernyer aq ngan kucing! eemm aq xder lah bela ucing tp rumah aq ader kucing! pelik ker??? actulally once upon a time, jiran aq depan umah yang pelihara banyk kucing telah berpindah namun tidak membawa even seekor pon kucing peliharaanyer tuh. memandangkan umah aq ni jenis semi-D n dlm lorong yg ader 4 buah rumah ni, hanya tinggal rimah aq je ryg berpenghuni. so kucing2 tersebut pon dtg arr umah aq and ktorg juz bg mkn jer..
kekadang tu main2 n belai jer itu jer

~flashback 2 hari lepas~
aq terjumpa 2 ekor anak kucing kat dlm mesin basuh lama.... dlm keadaan yg cukup menyedihkan.. ader 2 ekor smuanyer tlm keadaan yg masih berdarah n tali pusat pon xputus lagi siap ader uri lak
tu(sungguh menyedihkan)! bulu kucing tu masih lembap dgn darah! huh aq rasa mcm lepas mak dia bersalin terus jer tinggalkan kucing2 yg malang tuh! aq x tau sp mak dia! dah arr bulu dia lembap tu menjejaskan penelitian aq terhadap warna sebenar kucing tuh! humm og kater anak kucing mesti sm ngan induk tp aq x dpt nak identify pon!
ok continue story!
first action yg aq amik aq kuarkan(dlm keaaan bersarung tgn) anak2 kucing dr mesin basuh tu coz aq nampak dah bersemut dah! kesian aq tgk, pastu aq masukkan kat dlm kotak yg dekat2 ngan mesin basuh tuh. coz aq takut mak dia xdpt cr nanti! huh aq pon blur! ni anak kucing bukan anak org! mna rr aq ader pengalaman nak jaga ank kucing yg baru lahir ni..klu org ader gak experience coz pernah jg 3 rg adik dulu! aq xtau nak wat aper lepas tuh!

dgn menggunakan teknologi yg cangguh, aq yg tanpa segan nsilu ni pon pg arr mesej sakinah (mama kitten) yg mmg giler ngan kucing nih! lama gak nak tunggu dia balas! rupe2nyer dia pg mintak nasihat dr pakar veterina kat kedai makcik dia!
nasihat dia potongkan tali pusat n bg arr dia minum susu tp jgnsampai masuk hidung!
tp aq xberani pon potong tali pusat coz according 2 my mama, dia pernah tolong potongkan tali pusat kucing tp mati akhirnyer.. so xberani arr
so aq juz bg dia susu jer dgn cr celup kain dgn susu dan bg arr dia hisap! kesian aq tgk kucing tu!
dlm fikiran terfikir gak, org selalu kaitkan kes buang anak dgn kucing.. contohnyer..
"kucing yg xberakal tu pon pandai jaga anak, tp manusia yg punyer pintar2 tu lak main buang2 anak"
so relevan lagi ker slogan tu ek? huhuh xper.. Lu Pikir R Sniri!

utk kucing yg br lahir tu xder lah aq nak belai2 dia coz penah dgr org ckp yg nanti hilang bau kucing 2 mak dia xkenal! thats y aq alihkan pon guna sarung tgn!

finally 2 hari lepas 2 kucing tu mati gak! maybe pasal xder mak, n susu n segalanye arr! saat ni terpikir lak aq AKU KER YG BERSALAH???

~kes hari nih~
huh penat giler lepas membakarkan kulit bwg matahari belajar motor hari ni..mggu dpn nak test jpj so kena arr hard sikit(kononyer).. so lepak2 arr kat dlm bilik! tetiba terdgr bunyi kucing mengiau! dr tone n picing, itu suara ank kucing! aq pon terkial2 mencari mn arr anak kucing tuh! then terjumpa kat dlm almari baju adik aq! huh siap ader darh2 lagi.. ha ni mesti kerja comel..ntah mcm mn dia selinap masuk bilik aq ntah! so aq pon kuarkan arr 2 ekor kucing tuh! tetiba terbit lak naluri kekakakan aq, kesian lak kat adik aq nanti, blk dr asrama tgk almari dia mcm tuh.. so aq yg begitu RAJIN ni pon tolong arr basuhkan smua baju2 dlm tuh(aq sniri pon xpernah basuh smua baju2 dlm almari sekaligus) ! tetiba 1 penemuan yg xterduga berlaku... aq jumpa ader sekor lagi anak comel tp dah mati! huh terduduk aq tgk mayatnye ryg dah berulat tuh! eemm rasa geram, sedih smua ader except perasaan suker! aq pon amik arr surat khabar n balut anak kucing tu n pergi arr tanam! skrg tgh pikir alternatif nak hilangkan bau kucing dr bilik!

sepanjang 17 thn yg nak masuk 18 ni (17oct nanti), dah bnyk dh kucing yg mati kat umah aq nih..

~flashback time umur 4 thn~
owh hari ni nak pindah rumah kat beranang. kesian lak tgk anak kucing ni so nak bw arr
kecing yg diberi nama comel tu(huh xder variasi betul) letak jelah dlm kotak! aq yg naif ni juz imaginge anak kucing minum cucu jer so aq bg dia mkn susu pekat jer! time ptg2 letak dia dlm bakul basikal pastu pusing ar rkeliling taman (kononyer nak bw dia jln2 arr).. finally tgk kucing tu lemah je rnak gerak. then mak ckp yg kucing tu kena ar rbg mkn..mn ley bg susu jer! huk2 time aq bg dia mkn nasi tu dia dah xnak mkn.. abah kter dia dah nazak! esoknyer dia dah mati!
so aq pon tanam arr dia! pastu dgn penuh xbertimbang rasanyer 2 org abg aq yg selalu jer ajak aq bergusti gelar aq "PEMBUNUH KUCING"

so skrg ni aq terfikir lagi AKU KER YG BERSALAH?

huhuhu think positive!
eemm rupe2nye aq ni ganas gak! sampai kucing pon mati! nampak sgt aq ni xley bela kucing setakat jaga mcm tlg bg mkn tuh boleh arr! xper2 ley belajar utk menanam sikap kasih syg tu ek!

~END OF THE STORY~

2 orang yang turut berfikir:

elraziey said...
This comment has been removed by the author.
farzana said...

salam..
well besa arr kat houselady mcm kt nih..
dah xder sp kt nak membebel..
so kn tulis arr agak2 mcm kt yg berckp!
klu akak nak ikut tone kt..aka cuber arr bc dgn menggabaikan smeua noktah2 tuh!

eemmm kt dah cuber bukak akaknyer blog tp xley pon