Tuesday, April 14, 2009 | By: Theye

Hari Ini Dan Semalam

*FlashbacK*
(sehari Sblm Test Jpj Motor)

Alhamdulillah, hari ni berjalan dgn baik sekali! even memula berdebar-debar tggu pemandu AMn tu jemput! pastu dikejutkan kan lak berita dgn pengajar lelaki india! pergh!! punyer ar semalam bersungguh ckp xnak lelaki india, tp terdapat lak! tu namanyer ader hikmah disebaliknyer. Tp perasaan diskriminasi kt nih xlama pon! lepas jer kuar dr pintu AMN tu, rasa mcm happy sgt! cikgu tu xlah sedasyat yg disangkan, malahan dialah cikgu yg sporting sepanjang kt pernah belajar kat situ! n dia pon iktiraf farzana omar yg pendiam ni sporting coz selama ni student dia semua diam2! xtau lak yg kt je rstudent dia yg TERDIAM skali! well inilah first time kt rasa xder pressure langsung! maybe disebabkan kebebasan utk kt berckp kot! lagipon ckgu tu layan jer ape ryg kt ckp! even terasa yg dia xpaham dgn soalan kt tuh tp dia pon wat2 paham! i wonder y! maybe coz percakapan x cukup perlahan kot!

sepanjang perjalanan, cikgu tu aderlah bg beberapa soalan! Alhamdulillah Allah beri ilham utk menjawab n sertakan setiap jawapan tu dgn hujah! brulah kt sedar yg sebenarnyer kt dah lama xberckp mcm biasa. well sebelum ni duk umah jer nak ckp ngan sp? ngan adik yg paling kecik tu wat sakit hati jer.. ngan kawan lak jauh!

yang paling diingati ialah cara cikgu tu nak cungkil tahap keyakinan diri. waktu kat side parking, soalan terakhir dia ialah kerata kena x kat garisan kuning! dia bet memuler rm 10! time tu mmg berat nak terima coz rm1o tu bersamaan dgn topup sebulan! tp yakin yg kt dah wat segalanyer dgn betul, so xkena garisan kunig! ok terima..
kemudian dia naikkan smpi arr angka Rm 2 juta! huh time tu dah takut dah! tp bebrbekalkan keyakinan yg mmg xlanggar langsung garisan kuning tuh! kt pon terima! yer keyakinan itu penting! finally dia kater kt menang! n dia ckp duit tu lambang nak uji sejauh mn confident level jer! bukan betul pon!

so far, kt dpt wat konklusi nyer!

  • sesungguhnyer Allah mengetahui setiap yg terbiak utk diri kt. Even memule rtu xsuker cikgu india, tp Allah Maha Mengetahui yg cikgu tu adalah cikgu terbaik utk kt pada hari tuh!
  • nampaknyer kt kena cuber utk memadamkan sikap diskriminasi yg xdisedari dlm diri nih. Setiap manusia yg membezakannyer hanya iman dan taqwa!
  • n yakinlah klu kt dlm jln yg benar, kt harus pertegakkan!

14 april 09
(test jpj motor)

pg2 lagi dah kena kuar rumah! owh kali ni yg menjemput kt naik keta bukan van mcm selalu..
pelajar yg dijemput pon ader 3 org jerr..
ha cikgu yg menjemput yg x diketahui namanyer nih kater
mengikut servey yg xrasmi yg dia buat, fmale 18 thn lagi bnyk berckp berbanding
dgn male 18 laki?? kenaper?? emm xtau lah np
n xtau gak kat siapa dia wat perbandingan tuh coz dia hanya bandingkan kt n sorg lagi student yg dlm keta tuh!! huh whatever!

dipendikkan citer..kter punyer giliran yg 47.. tp sementara menunggu tu xder perasaan langsung! motor ni ader 2 bhgian, bhagian 2 n bhgian 3..
setelah diizinkan Allah, Farzana omar ni lulus bhgian 2 jer ..bhgian yg paling digeruni
tp sedikit terkilan bhgian 3 gagal! atas kesalahan terturun kaki time roda dah mencecah garisan putih! si JPJ yg begitu BAIK tu pon terus je gagalkan!

then tanpa berlengah lagi terus jer tempah utk wat ulangan jpj test mggu berikutnyer bersamaan dgn 21 hb! yer kegagalan xboleh dibiarkan lama.! farzana kena berusaha utk tebus blk kegagalan tuh!
yer chayok2!!! moga dipermudahkan segala urusan. Amin!

15 april 09
(sehari slps jpj motor)
(qti=pra-test keta)

kejadian hari nilah yg merubah segalanyer.. rasa mcm semangat nak bw keta pastu dah pudar! ley katekan dah fobia arr tgk keta nih..

hari ni ujian qti, qti ni kena wat sblm test! klu x lulus xboleh tempah test! cikgu yg menguji kt hari ni mmg xdiketahui namanyer.. dia boleh arr diaktogarikan sbgi baik coz tolong gak tunjukkan aper yg patut! klu nak ikutkan, dia dah xboleh ckp dah, tp biler dia tgk kt memandu mcm org xpernah memandu, ader gak dia tegur! yp xtau np, tetiba hati ni jadi lembut sgt! terasa sungguh dgn teguran dia tuh! rasa mcm dia marah lak! n salah kt gak, hari tu mmg mcm xbetul bw keta! jalan pon luper! so mmg free2 arr kena marah!
lepas jer turun dr keta, rasa mcm xsanggup lagi nak jejak kaki kat AMN tuh! rasa segan, sedeh smua ader! even dia baik sgt bg lulus juz nasihatkan amik masa tambahan!

ok farzana stop it! dunia ni skrg lebih mencabar! so xboleh nak sentiasa lemah! yer2 tabahkan hati! jd org yg optimis! terima segalanyer dgn tabah dan berpandangan terbuka!

conclusion is

  • dunia ni ader mcm2 org ktlah yg kena pandaikan suikan diri tp kena sentiasa berjaga-jaga jgn smpi terpengaruh dgn sesuatu yg .......
  • ambillah pengajaran dr ikan, walaupun berada di lautan masin, isinyer ttp tidak berubah!


~The End~

3 orang yang turut berfikir:

Wardah said...

salam...
nak comment nih...
setuju ngan awk yg pasal cikgu india tuh!!!!
mmg kita x prnh belajar ngan cikgu india tu...tp prnh gak sembang2 n tgk dia ajar org lain...
better dr belajar ngan cikgu lelaki melayu yg ajar kita tuh!!!

Tipah said...

awalnya mei awk sampai..
hukhuk
skrg april sayang
cane awk ley flashback mei nih???0,o

farzana said...

haah arr luper lak!
maklumlah biler dah xsek nih..
rasa mcm xjumpa kalender jer
okkk dh tukar balik kepada april!