Wednesday, March 30, 2011 | By: Theye

MALAS itu elok....

kassalamualaikum....
ehem2..hari ni saya ingin melontarkan pandangan saya mengenai MALAS..setelah diamati dan dihayati..saya merasakan..MALAS itu elok sebernarnya..

Firman Allah:

Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada antara keduanya dengan bermain-main. Kami tidak menciptakan keduanya melainkan dengan haq, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui .” (Qs. Ad Dukhaan : 38-39)

tafsiran ayat di atas yang saya faham..setiap kejadian tu mesti ada sebabnyer..kerana itu jugalah saya merasakan..MALAS itu sangat2lah elok sebenarnya.. (ni klu wat ayat karangan SPM confrom markah sikit ayat berulang2)

****************************************************************************************************************************************
situasi pertama

A: B, ko nak rokok?

B : MALAS aku..

A: pergh!rokok free pon ko ley kater MALAS lagi??aper kes?? ceciter ceciter..

B : ko tau kan, kita merokok, tapi orang yang menghidu asap tu, diorang jadi perokok pasif.

A: tau2...hal kecik jer..

B: kecik ko cakap???okay meh aku terasa nak jadi pensyarah bebas kat ko ni..ko dengar leklok yer... perokok pasif tu nyawanya 3x lebih bahaya berbanding perokok aktif dengan peningkatan kematian sebanyak 15%
risiko untuk mendapat kanser adalah sebanyak 18%,
dan macam2 lagi..

A: so..dari kita jadi perokok pasif..baik kt jadi perokok aktif kan, kurang sikit risiko

B: betul tu..mmg kurang.. tapi..aku MALAS. MALAS nak jadi penyebab kepada kematian
dan penyakit untuk orang2 sekeliling..
dengan kata lain, aku MALAS nak jadi pembunuh
tapi, kalau ko nak merokok, boleh jer..aku xlarang..
tapi aku ada cadangan bagi mendapatkan asap yang 100% kau sedut..
apa kater..ko pg hisap rokok dlm plastik..barulah 100% bro..
A: @#$%%^&&**((

situasi ke 2

A: jom kita berhenti solat dulu nak? nnti boleh smbung shopping lagi..

B: ala..kita qada jelah asar skali..lecehlah nak buang make up ni..

A: xnak aku! aku solat sekarang.. MALAS aku nak jawab dengan TUHAN nnti..

situasi ke 3

A: jom lepak! boring wei ngadap microb yang xpernah nak habis2 nih,
lagipun, test mggu depan kan..lama lagi

B: MALAS aku nak tangguh2..MALAS nak nnyesal kemudian nanti..

situasi 4

A: okay! line clear! aku cover ko pg amik purse makcik tuh..

B: wei!!! xnak arr..MALAS aku nak bersoal jawab dengan mungkar nangkir nnti..

*************************************************************************************************************************************


perhatian!!!dialog di atas adalah rekaan penulis semata-mata kay!

see, nmpak kan betapa untungnya org MALAS nih..dengan MALAS, insyaAllah jenayah dapat dielakkan, kewajipan dapat ditunaikan dan..... macam macammmmm lagi..kan2..
setuju x???

so..as conclusion...MALAS tu elok..klu kena pada caranya...

~Thend~

4 orang yang turut berfikir:

Nadhirah said...

hehe...ni MALAS berguna...tapi jangan aplikasikan dalam kes MALAS TURUN BELI MAKANAN,MALAS MANDI,MALAS BELAJAR YE.sekian dari strawberubiru.

Theye said...

hehehehe alamak kantoi!!!tp biler mcm tuh..manusai jd lagi kreatif!
klu mls trn belimknn, boleh masak nasi sniri ker..mkn megi ker..(sia2 je beli megi klu xmkn kan2)
mls belajar,,tp boleh rjn main game!!haa otak berjalan tuh..hik3

p/s:ni apa kes straw waner biru nih??hehehe

Nadhirah said...

otak berjalan??
patot la MALAS tu jadi panduan...
sebab otak dah pegi jalan2.haha

p/s:strawberubiru itu adalah feveret kamu.

Theye said...

laa bukan otak yg wat kerja...
otak jalan2..tp tangan gerak2 wat kerja..
akhirnya..kejra pon siap..
ley tido..hik3