Friday, April 22, 2011 | By: Theye

~kisah ikan paus~


0238
sabtu

semestinya melalui satu lagi hari yang penuh harapan..namun...berakhir dengan penghampaan..
dan semangat yang penuh beransur kurang...

*p/s: sebutan spelling over the top tu adalah loghat seorang kanak2 kecil yang bercakap dengan kakaknya yg sangat suka melayan kerenah adiknya.sekali-sekala cubalah memahami sebutan kanak2,mereka akan rasa dihargai.

once upon a time...

terdapat seekor itan paush...
itan paush yang sentiasa semangat nak berenang!
walaupun diuji risiko kena bunuh,kena tangkap tinggi,dia tetap berenang.
syebab apa?
syebab...dia tau dia xpenah sekor2.*xboleh la nk guna sorang2 syebab dia ikan paush*
dia pun berenang berenang smpi jmp kapal besar,pasang pukat nak tangkap dia.
pastu xsempat lari dia kena t
embak bius.
kepala dia rasa denyut2,nak nangis je.tapi lepas tu dia dah xsedar.
.
.
.
bangun2,tengok2 dia dalam tangki bawah kapal.kena tangkap dah.
kesian dia.tapi itan paush ni xputus asa.
dia pun cari2 macam mana dorg bawa masuk dia dalam tangki tu.
dia fikir2,kalau dorg angkt dia kuar dari laut,mati la dia.tapi dia idup lagi.
pastu dia pun pikir2 lagi,dia dapat idea.mesti dorang ada buat pintu utk masukkan dia.
dia pun godeh2 cari,sampai xlarat.tenaga abish dah...
last2 dia xde mood dah nk usaha.
dia pun pejam mata.nak nangis...
terbayang muka adik2 kesayang,mak ayah dia,pastu kawan2 dia,
tiba2 dia buka mata,terus nekad nak cari jalan keluar.
semangat ni,nak kuar.sebab kalau dia xusaha sampai mati pun dia xleh kuar.
kesyian dia mati kena makan.

dia pun ketuk2 sana sini,sampai syakit kepak dia.
*ikan paus ada kepak ke?yg kat tepi guna utk berenang tu xingat panggil apa*
pastu ada bunyi 'krak'.
haa,tangki tu dah pecah!!
seronoknye...ye ye!! itan paush tu lompat2 syeronok!
itan paush tu ketuk2 lagi sampai terbuka ruang utk dia lari.
dengan kudrat yg tinggal sikit,dia pun berenang nak balik umah.
tapi laluan yg dia nak lalu ada lagi pemburu itan paush yg lain.
dia nekad,kalo dah berusaha,tawakal la keselamatan dia kat Allah.
walaupun dia itan paush je,dia pun ada Tuhan.
dengan penuh berani,dia pun berenang2.
sampai dia jumpa kapal lain,dia nyorok la.
abis tapal tu pergi,dia pun berenang balik.
last2 sampai ruma
h.

mak ayah dia syeronok sangat!
sebab anak dia berani tempuh cabaran dan ujian hidup walaupun tecik lagi.
anak dia xgenius,tapi anak dia berusaha je.
lepas tu itan paush tu pun dah xtakot nak berenang renang dekat kawasan laut yg luas.

*cerita dipetik dari blog yang diprivatekan olehh penulis blog ini





3 orang yang turut berfikir:

Nadhirah said...

haha,macam baca cerita nak dodoi anak tido je.

Theye said...

lagi baguskan bc cerita2 yang penuh tauladan ni as bed tyme story dr citer cendereaallla yang balik at midnight, tarzan dressed half-naked,sleeping beauty lazy n always sleep, n others..

Nadhirah said...

haha,ok3,nanti kakak buat buku cerita kanak2 plak.